Toinen laivayhtiöistä Silja Line toimii Tallinkin alaisuudessa ja sen Tukholmaan suuntaavat risteilijät M/S Symphony ja M/S Serenade lähtevät Olympiaterminaalista. Silja Linen laivat ovat sisaraluksia ja ne ovat ominaisuuksiltaan melko samanlaisia. Molemmissa on 14 kantta ja niiden kapasiteetti on hieman alle 3000 matkustajaa. Molempien Silja Linen risteilijöiden sisällä on niin sanottu promenade-kävelykatu, jossa sijaitsee suurin osa kaupoista ja ravintoloista. Myös osa laivan hyttien ikkunoista suuntautuu promenaden suuntaan. Silja Linen risteilijät lähtevät Helsingistä joka päivä kello 17:00 ja saapuvat Tukholmaan seuraavana aamuna 09:30. Ne pysähtyvät matkalla myös Ahvenanmaalla Maarianhaminassa kello 04:15. Tukholmasta laiva lähtee takaisin kello 16:45 ja se on Maarinahaminassa 23:45 ja lähtee sieltä 23:55. Helsinkiin laiva saapuu aamulla kello 10:00. Aikatauluissa saattaa esiintyä hieman poikkeuksia esimerkiksi kesäsesongin ja muiden aikojen välillä, ja talvella matka-ajat ovat menomatkalla 15 minuuttia ja paluumatkalla 30 minuuttia pidemmät. Viking Line
Viking Line on toinen päivittäin Tukholmaan liikennöivä laivayhtiö, ja sen tukholmanristeilijät ovat nimeltään M/S Mariella ja M/S Gabriella, jotka liikennöivät vuoropäivin Katajanokan terminaalista. Silja Linen tavoin myös Viking Linen laivat pysähtyvät matkalla Maarianhaminassa. Viking Linen risteilijät eivät ole sisaraluksia, mutta nekin ovat ominaisuuksiltaan jossain määrin samanlaisia. M/S Gabriellan kyytiin mahtuu 2400 matkustajaa, M/S Mariellan puolestaan 2500. Molemmissa risteilijöissä on 12 kantta ja ne ovat kooltaan lähes samanlaiset.
Viking Linen M/S Gabriella ja M/S Mariella lähtevät liikkeelle Katajanokan terminaalista kesällä kello 18:00 ja muina aikoina kello 17:15. Laivat saapuvat Maarianhaminaan 04:25 ja Tukholmaan 09:50 kesäajalla ja 10:00 muuna aikana. Ne lähtevät Tukholmasta kohti Helsinkiä samana päivänä kello 16:00 kesäaikaan ja 16:30 muuna aikana. Maarinahaminassa laiva on kello 22:55 kesäaikaan ja muuna aikana 23:55 ja takaisin Helsingissä kello 09:15 kesäaikana, 10:10 muuna aikana. Kesäaika on voimassa 14.6.–11.8.2019.
Olympiaterminaali sijaitsee osoitteessa Olympiaranta 1 ja se on auki päivittäin 8:30–17:00. Kävelymatkaa on Rautatieasemalta 2,2 kilometriä, mutta sinne liikennöivät myös raitiovaunut 2 ja 3, jotka pysähtyvät aivan terminaalin edessä. Silja Linen lähtöselvitys on auki ma-su kello 14.00–16.45. Katajanokan terminaali sijaitsee osoitteessa Mastokatu 1 ja se on auki ma-to 8.30–21.15, pe 6.00–21.00, la 8.30–21.15 ja su 8.30–19.00. Katajanokan terminaaliin liikennöivät raitiolinjat 4 ja 5 ja se on 2.5 kilometrin päässä Rautatieasemasta. Tukholmassa Silja Linen terminaali sijaitsee osoitteessa Hamnpirsvägen 10. Lähtöselvityksen ja terminaalin aukioloajat ovat joka päivä kello 05.45–19.30. Terminaalista pääsee keskustaan laivabussilla tai metrolla ja lähin metroasema sijaitsee 500 metrin päässä terminaalista. Lisäksi bussilla numero 76 pääsee terminaalista keskustaan Kungsträdgårdenille noin 15 minuutissa. Viking Linen terminaali on paikassa Stadsgården, Tegelvikshamn ja se sijaitsee kävelymatkan päässä keskustasta, mutta satamasta on mahdollisuus ottaa myös taksi tai raitiolinja 7, joka liikennöi kohti T-centralia.
Laivamatkustajilla on noin 5–6 tuntia aikaa vierailla Tukholman keskustassa tai lähialueilla laivan saavuttua maihin. Tukholmassa on hyvä julkinen liikenne, esimerkiksi metrolippuja on ostettavissa asemilta ja Pressbyrån-kioskeilta. Satama-alueelta lähtee myös esimerkiksi laivabussi, jonka kyydissä pääsee keskustaan. Laivan hytit ovat matkustajien käytössä koko maissaolon ajan, ja laivaan saa halutessaan palata koska tahansa tai jäädä sinne koko maissaolon ajaksi. Tukholma tarjoaa kuitenkin runsaasti nähtävää, vaikka käytössä olisi vain vähän aikaa.
Laivamatkustaja ehtii muun muassa vierailla halutessaan Djurgårdenin saarella, josta löytyy muun muassa Gröna Lund -huvipuisto, ja saari itsessäänkin on varsinkin kesäisin oikein viihtyisä ja miellyttävä kävely- ja piknikalue. Erityisesti Viking Linen laivoilta on helppo suunnata myös sataman lähialueille syömään ja shoppailemaan, sillä satama on lähellä keskustaa. Tukholmassa on myös useita museoita, joissa kannattaa vierailla. Lisäksi kuninkaan linna on tietyin osin avoinna yleisölle ja siellä on mahdollista käydä muun muassa aarrekammiossa ihastelemassa jalokiviä.
Sekä Silja Linen että Viking Linen laivat tarjoavat useita erilaisia hyttejä, ja ne eroavat toisistaan niin hinnan kuin sijainnin suhteen. Edullisimmat hytit ovat usein nimellä Economy tai C-luokan hytti. Nämä hytit on sijoitettu autokannen alle ja ne ovat ikkunattomia. Hytit sisältävät kaiken tarpeellisen eli sängyt, wc:n ja suihkun. Suurin osa hyteistä on neljälle hengelle suunniteltu, mutta laivalla on myös kahden hengen hyttejä saatavilla. Kaikki hytit ovat savuttomia.
Muita hyttejä on tarjolla ylemmillä kansilla ja ne vaihtelevat kokonsa ja muiden lisäominaisuuksien suhteen. Osa hyteistä sisältää ikkunan joko merelle tai laivan sisälle kohti promenadea. Saatavilla on myös perhehyttejä, joissa on tilaa useammalle matkustajalle, lemmikkihyttejä, joissa voi matkustaa lemmikin kanssa ja allergiahyttejä, jotka on tehty hypoallergisista materiaaleista. Jos kaipaa enemmän luksusta voi myös varata sviitin. Ne sisältävät risteilijöillä mitä erilaisimpia ominaisuuksia omasta parvekkeesta jopa baaritiskiin, espressokeittimeen, saunaan ja porealtaaseen.
Laivoissa on risteilyillä runsaasti tekemistä, matkusti sitten perheen kanssa, yksin tai ystäväporukalla. Perheen pienimmille laivalla tarjotaan muun muassa erilaista leikkimielistä ohjelmaa. Tarjolla on erilaisten esitysten lisäksi myös esimerkiksi pallomeriä ja leikkimaailma. Laivayhtiöiden nettisivut tarjoavat ajankohtaista tietoa siitä, minkälaista ohjelmaa laivalla on tarjolla perheen pienimmille ja isommille. Molempien yhtiöiden laivoilla on myös sauna- ja kylpyläosastot, joissa on mahdollista rentoutua muun muassa porealtaissa ja muissa osaston eri uima-altaissa.
Laivat sisältävät myös useita eri ravintoloita ja baareja, ja aikaa voi kuluttaa muun muassa karaokea seuratessa tai laulaessa. Lisäksi laivan ohjelmaan kuuluu usein yksi tai kaksi eri musiikki-, tanssi- tai muuta viihde-esitystä, joista aiemmin esitettävä on usein lapsiystävällisempi ja myöhempään ajankohtaan sijoittuva enemmän aikuisille suunnattu. Laivalla on myös tax free -myymälä, josta on mahdollista ostaa verovapaasti tuotteita, joita verotetaan maissa korkeasti. Ravintoloiden menut ovat usein saatavilla jo etukäteen laivayhtiöiden kotisivuilta.
Matkan voi varata usealla eri tavalla. Ehdottomasti suosituin varausmuoto on internetissä suoraan Viking Linen tai Silja Linen kotisivuilta. Myös erilaiset matkatoimistot myyvät kotisivuillaan matkapaketteja, joista saattaa toisinaan saada alennusmatkoja Helsinki-Tukholma risteilylle. Matka on mahdollista varata myös kummankin laivayhtiön puhelinpalvelusta tai ostamalla lippu suoraan satamasta. Jos lipun ostaa satamasta, kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kiireisimpänä risteilyaikana laivalla ei välttämättä ole enää paikkoja tai omien toiveiden mukaista hyttiä saatavilla.
Onnistuneen risteilykokemuksen saamiseksi kannattaa huomioida muutama seikka. Terminaaliin kannattaa saapua ajoissa, sillä ennen lähtöä syntyy väistämättä ruuhkia ja jonoja, joten lähtöselvitykseen kannattaa varata aikaa. Matkalle tulee pakata omat henkilökohtaiset lääkkeet ja muut tarpeet mukaan, sillä niitä ei todennäköisesti ole saatavilla laivalta. Jos tietää tarvitsevansa apua esimerkiksi liikuntarajoitteiden vuoksi, kannattaa tästä ilmoittaa jo varauksen yhteydessä. Jos haluaa vierailla Tukholmassa tietyssä kohteessa, kannattaa etukäteen selvittää muun muassa siirtymiset kohteeseen saadakseen mahdollisimman stressittömän kokemuksen.