Viron pääkaupunki Tallinna on lähes puolen miljoonan asukkaan kaupunki ja Viron suurin asutuskeskus. Tallinna on hyvin vanhaa asutusaluetta. Se on ollut merkittävä kauppapaikka jo 1200-luvulla, jolloin se oli Tanskan hallinnassa, kunnes Tanska myi kaupungin saksalaiselle ritarikunnalle. Tallinnan nimen arvellaankin alun alkaen tarkoittaneen tanskalaisten linnaa ja tulevan sanoista taani ja linn. Saksalaisen ritarikunnan jälkeen Tallinna kuului Ruotsille ja Venäjälle. Vuonna 1918 Viro julistautui Suomen lailla itsenäiseksi. Itsenäisyyttä jatkui jonkin aikaa, mutta Viro joutui painostuksen alla antautumaan Neuvostoliiton jäseneksi ja neuvostotasavallaksi vuonna 1940. Vuonna 1991 Tallinna palasi uudelleen itsenäisen Viron pääkaupungiksi. Tallinna on yhä tänä päivänä Viron pääasiallinen reitti merelle. Suurin osa suomalaisista matkailijoista suuntaakin Tallinnaan Helsingistä meriteitse.
On suomalaisia, joille Tallinna on vain paikka hankkia halpaa alkoholia. Tallinna on kuitenkin myös paljon muuta. Vanha kulttuuriympäristö tarjoaa entisajasta kiinnostuneille todellisia aarteita, sillä kaupungin historia on tarkasti dokumentoitu ja yllättävän hyvin säilynyt ilmastosta ja sodista huolimatta. Virossa osataan myös arvostaa vanhaa arkkitehtuuria – sitä vaalitaan ja korjataan säilyttäen. Mikäli uudistuksiin on välttämättä ryhdyttävä, se tehdään tarkasti suunnitellen ja hyvällä maulla. Nykyään vanhakaupunki käsittää paitsi kukkulalla sijaitsevan yläkaupunki Toompean myös kukkulan juurelle aikoinaan muodostuneen alakaupungin, vaikka ne alun perin olivat erilliset hallintoalueet. Tallinnan alakaupunki, joka on Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja, valittiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1997.
Tallinna on kuuluisa kulttuuritarjonnastaan. Oopperan ystävät suuntaavat säännöllisesti kulttuurimatkalle Tallinnaan. Oopperatalo Estonia on jo arkkitehtonisesti upea nähtävyys, sillä se on jugendklassistinen arvorakennus. Estonian laajasta tarjonnasta löytyy klassikoita ja nykyoopperaa, mutta myös baletteja, operetteja ja musikaaleja, eikä lastennäytelmiäkään ole unohdettu. Myös oopperatalon talvipuutarha on pidetty konserttipaikka. Virolaiset laulu- ja tanssijuhlat ovat puolestaan 150-vuotias perinne, jolle ei näy loppua. Tallinnan vanhan kaupungin lisäksi myös Viron laulujuhlat on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon. Lähes 150-vuotisen historiansa kuluessa laulujuhlat ovat antaneet merkittävän panoksen virolaisten elämään ja niillä on ollut valtava vaikutus paitsi virolaisen identiteetin kehittymiseen, mutta myös politiikkaan. Tanssijuhlamuseossa pääsee tutustumaan tähän tärkeään perinteeseen.
Ruokakulttuuri Tallinnassa on rikasta. Se houkuttelee kulinaristia, mutta myös vähemmän intohimoisesti ruokaan suhtautuvat pääsevät Tallinnassa syömään hyvin. Tallinnassa on sadoittain ravintoloita ja kahviloita palvelemassa niin paikallisväestöä kuin matkailijaa. Kaupungista löytyy sekä paikallisia erikoisuuksia, että myös kansainvälistä tarjontaa ja toisille parhaiten sopivaa yleismaailmallista perusruokaa. Virolaisen ruoan maut pohjautuvat vuodenaikoihin ja Viron puhtaaseen luontoon. Koska puolet maan pinta-alasta on metsää ja viljeltyä peltoa on noin kolmannes, käytetään Virossa runsaasti viljeltyä perusruokaa, paikallista lihaa sekä marjoja, sieniä ja riistalihaa. Virosta löytyy edelleen ruokaan liittyviä perinteitä, joihin muu maailma on heräämässä uudelleen. Alla on mainittu muutama kokeilemisen arvoinen ravintola.
Kohvik Inspiratsioon löytyy hiljattain restauroidusta talosta, jonka historia on hätkähdyttävä. Neuvostovuosina talossa sijaitsi KGB:n päämaja. Päämajassa pidetyt kuulustelut herättivät suurta pelkoa ja koituivat kohtalokkaiksi useille virolaisille. Tänä päivänä talon Neuvostoliiton aikaiset vankityrmät on entisöity ja tiloissa toimii ajanjaksoa koskettavasti ja asiantuntevasti peilaava museo. Päämajan tutkintavankilassa KGB puristi tunnustuksia Neuvostoliiton ideologisista vastustajista 1950-luvulle asti. Erikoisemmassa ympäristössä toimii myös Annön-ravintola, nimittäin Lasnamäellä, joka on Tallinnan suurin neuvostoaikainen lähiö. Vaatimattoman näköistä ruokapaikkaa vetää aiemmin Uzbekistanissa asunut korealainen pariskunta. Ravintolan mausteinen ruoka on yhdistelmä pariskunnan vanhojen kotimaiden ruokakulttuureita. Annön-ravintolassa pääsee nauttimaan autenttisen etnisen ruokaelämyksen aidossa neuvostoympäristössä.
Tämä on täysin kiinni omista mieltymyksistä. Jos intoa riittää, voi toki etsiä edullisinta risteilyä ja mieluisinta hotellia parhaaseen hintaan. Asuinpaikalla on myös osuutta ratkaisuun. Koska Suomesta tehdään todella paljon valmismatkoja Tallinnaan, on hinnat kilpailtu edulliselle tasolle. Hyvin usein tarjotaan kaukaa sisämaastakin tuleville erittäin kilpailukykyisellä hinnalla matkaa, johon kuuluvat paitsi bussikuljetukset omalta paikkakunnalta satamaan, myös hotelli halutulla huonevaihtoehdolla. Sangen usein hotelleissa on jonkin verran valinnan varaa. Joillakin matkanjärjestäjillä bussi tulee laivan mukana yli Helsingistä Tallinnaan, mutta joillakin bussi ajaa vain matkalaiset satamaan ja hakee sieltä palatessa. Tämä kannattaa tarkistaa matkan järjestäjältä ennen ostopäätöstä.
Mikäli asuu pääkaupunkiseudulla, tilanne on hieman toinen. Toisinaan pelkkiä risteilyjä saa hyvinkin edulliseen hintaan, jolloin kannattaa itse tutustua hotellitarjontaan. Tällöin vaihtoehtoja on tietenkin huomattavasti enemmän kuin valmismatkaa tilatessa ja suunnitelmissa mahdollista joustaa omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Suomenlahden yli Tallinnaan kulkee monien yhtiöiden laivoja, tunnetuimmat näistä ovat perinteiset Viking Line, Tallink Silja Line ja Eckerö Line. Kaikki yhtiöt liikennöivät useammilla aluksilla. Vaihtoehtoina ovat valtavat autolautat, jotka liikkuvat lähes säällä kuin säällä sekä ketterät, nopeat katamaraanit, jotka toisinaan, vaikkakin hyvin harvoin, joutuvat tuulen ja merenkäynnin takia jäämään satamaan. Suomenlahden ylitys aluksesta riippuen kestää kahdesta neljään tuntia.
Majoitusta Tallinnasta löytyy joka makuun ja jokaiselle budjetille. Mikäli haluaa käyttää matkabudjetin ennemmin elämyksiin kuin tasokkaaseen yöpymiseen, kannattaa katse suunnata hostelliin tai matkustajakotiin. Näistä saa useimmiten hinta-laatu -suhteeltaan hyvää perusmajoitusta ja rahaa jää enemmän käytettäväksi ostoksiin, nähtävyyksiin tai vaikkapa laadukkaaseen syömiseen, kunkin mieltymysten mukaan. Halvempia majoitusvaihtoehtoja löytyy myös läheltä kiinnostavia paikkoja tai erittäin hyvien kulkuyhteyksien varrelta. Vaikka hostelli on monesti hyvin yksinkertainen yöpymispaikka, vanhoihin villoihin perustetut matkustajakodit puolestaan saattavat olla hyvinkin tunnelmallisia vaihtoehtoja hotellille. Niin hostelleja kuin matkustajakoteja löytyy eri puolilta Tallinnaa, mutta tutkimiseen kannattaa käyttää hivenen aikaa, sillä ne eivät välttämättä löydy internetin hakukoneilla.
Hotelleissa onkin sitten vielä runsaampi tarjonta, ja ne löytyvät vaivatta internetin suosituimmilla hotellihakukoneilla. Hintahaitaria löytyy myös hotelleista erilaisille mieltymyksille. Tallinnasta löytyy niin kansainvälisten kuin suomalaistenkin ketjujen hotelleja, samoin kuin paikallisten ketjujen majoitusta ja yksityisiä hotelleja. On kaupunkihotelleja ja spa-hotelleja kylpylä- ja hoitovalikoimineen. Hilton- ja Radisson -ketjuilla on sekä keskustahotelleja että kylpylähotelleja. Kaksi Sokos-hotellia löytyy hyvillä sijainneilla Tallinnasta, tosin ilman spa-mahdollisuutta. Myös Tallink- varustamolla on joitakin hotelleja. On Savoy-hotelli, Taanilinna ja Hotell Palace. Löytyy liike- ja konferenssihotelleja sekä perhehotelleja, joista saattaa löytää pienellä etsimisellä valmismatkaa edullisemman ja omiin tarpeisiin sopivamman majoitusvaihtoehdon.
Yhden yön viettäminen laivalla tarkoittaa valmismatkaa, johon tämä vaihtoehto sisältyy. Tällainen vaihtoehto saattaa olla hyvinkin edullinen, mikäli osuu etsimään matkaa täsmälleen oikealla hetkellä. Matkan voi saada jopa noin 30 eurolla, ja se sisältää ensimmäisen yön laivassa, seuraavan yöpymisen yhden tai kahden hengen huoneessa valitussa hotellissa buffetaamiaisineen sekä paluulaivamatkan kansipaikalla. Tarjous ei sisällä kuljetuksia omalta paikkakunnalta satamaan ja takaisin, mutta joissain vaihtoehdoissa tämä on lisättävissä pakettiin. Tarjouksesta riippuen on mahdollista lisätä pakettiin useampikin yö Tallinnan hotellissa. Useampi yö tai alkaen-tarjousta tasokkaamman majoituksen valitseminen tietysti nostaa hintaa, mutta on silti yleensä hyvin edullinen.
Varustamot tarjoavat myös erilaisia hotellimajoituksia, jotka sisältävät edestakaiset laivamatkat, mutta eivät yötä laivalla. Matka laivalla Helsingistä Tallinnaan kestää tuon tavanomaiset kahdesta neljään tuntia ja varustamon kautta varattuna majoitus sisältää laivaliput. Matkan keston voi tällöin itse päättää, riippuen tietysti siitä, onko laivoilla tilaa. Useimmiten kansipaikoilla pääsee matkustamaan haluamanaan ajankohtana ja haluamallaan laivalla. Mikäli syystä tai toisesta haluaa matkalle hytin, saattaa joissakin tilanteissa olla vaikeuksia päästä ensisijaisesti haluamalleen matkalle. Useimmiten kuitenkin edellisessä tai seuraavassa laivassa on tilaa. Erityistilanteissa saattaa kuitenkin olla pulaa hyteistä, esimerkiksi suurten kansainvälisten kissa- tai koiranäyttelyiden aikana, sillä lemmikin kanssa matkustavalle hytti on pakollinen.
Isoilla varustamoilla, kuten Viking Linella ja Tallink Silja Linella on kanta-asiakasohjelmia, jotka saattavat tuoda säästöä matkustamiseen. On erilaisia tarjouksia, joita kannattaa pitää silmällä. Tarjoukset saattavat koskea vaikkapa koko perheen matkustamista tai risteilyä. Kanta-asiakasohjelmissa on erilaisia tasoja, joiden mukaan hinnat ja alennusprosentit määritellään. Eckerö Linella puolestaan on sopimus S-ketjun kanssa, jonka bonuskorttia kannattaa käyttää matkavarauksissa ja laivalla. Lisäksi monilla ammattiliitoilla tai muilla yhdistyksillä on omia sopimuksiaan, joilla saattaa saada matkan tai majoitusta edullisemmin. Kannattaa tutustua tarkoin erilaisten yhdistysten jäsenilleen tarjoamiin mahdollisuuksiin, sillä hyvinkin monet toimijat tarjoavat rahanarvoisia etuja liittojen tai yhdistysten jäsenille.
Mikäli ei asu pääkaupunkiseudulla, mistä on helppo matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla satamaan, kannattaa useimmiten valita matkanjärjestäjän bussikuljetus satamaan. Tämä on yleensä edullisin ja sitä paitsi mukavin mahdollinen vaihtoehto. On lukuisia matkanjärjestäjiä, pienempiä ja isompia toimijoita, jotka järjestävät kuljetuksen tilausajobussilla ja matka sujuu alusta lähtien vaivattomasti. Reitit on suunniteltu kattamaan matkan varrelle osuvat paikkakunnat, jolloin matkustajien on helppo päästä bussin kyytiin läheltä kotoa. Mitä pienempi toimija on kyseessä, sitä joustavampaa on toiminta, ja jopa reitin muutos on mahdollinen. Aina kannattaa kysyä, olisiko mahdollista pysähtyä siinä meidän tienhaarassa, sillä se voi olla aivan mahdollista toteuttaa.
Mikäli valitsee matkanjärjestäjältä valmismatkan, on hotelleissa yleensä joitakin vaihtoehtoja. Matkanjärjestäjän palvelunumerosta voi tiedustella hotellien sijainteja tai netistä katsoa niiden verkkosivut ja tehdä valinnan niiden perusteella. Kenties tunnetuimpia matkanjärjestäjiä bussikuljetuksineen ovat Ikaalisten matkatoimisto, Matkapojat ja Matka-Vekka. Pienempiä toimijoita eri paikkakunnilla on runsaasti. Myös varustamoiden kautta voi varata hotellin, esimerkiksi Eckerö Linella saa bonuskortilla alennusta Sokos-hotelleista, mutta valikoimissa on muitakin vaihtoehtoja. Myös Viking Linella on S-ryhmän asiakasomistajille suunniteltuja tarjousmatkoja, jotka alennuksen lisäksi kerryttävät bonusta. Mikäli haluaa käyttää tätä mahdollisuutta, voi varata majoituksen Tallinnan Sokos-hotelleista. Tallink Siljan tarjoukset keskittyvät useimmiten varustamon omiin hotelleihin.
Hotellin valitseminen alkaa tarjontaan tutustumisella. Se käy helposti vaikkapa tarkoitukseen kehitetyillä hakukoneilla, jotka vertaavat hotellit ja antavat parhaat vaihtoehdot annettujen kriteerien perusteella. Kannattaa kuitenkin käyttää hetki noiden kriteerien pohtimiseen. Hakukoneesta ei ole paljon hyötyä, ellei tiedä, mitä hakee. Tärkeää on selvittää omat tarpeet. Ollaanko lähdössä aikuisporukalla viihtymään, romanttiselle matkalle kahden kesken vai onko tarkoitus ottaa mukaan lapset ja lähteä perhematkalle? Mitä on tarkoitus tehdä? Onko ajatuksena kylpyläloma hoitoineen ja hierontoineen, vai kenties reipas harrastusloma? Mikäli haluaa tutustua vanhaan kaupunkiin ja muihin keskusta-alueen nähtävyyksiin, kannattaa valita keskustahotelli tai ainakin varmistaa, että haluttu hotelli on hyvien kulkuyhteyksien päässä.
Mikäli ei tiedä, mitä kaikkea nähtävää ja koettavaa Tallinnassa on, kannattaa ensin tutustua seuruetta kiinnostaviin kohteisiin ja miettiä sen jälkeen, mikä olisi paras sijainti hotellille juuri näistä lähtökohdista. Mikäli aikoo joka päivä käydä Rotermanin alueen design-putiikeissa ja historiallisilla kujilla tutkimassa vanhan teollisuusarkkitehtuurin ihmeitä, kannattaa valita hotelli, josta sinne pääsee vaivattomasti. Myös huoneiden koko ja esimerkiksi lapsiystävällisyys ovat huomioon otettavia seikkoja. Mikäli seurueessa on mukana liikuntarajoitteisia henkilöitä, pitää tämä muistaa lisätä kriteereihin. Toki useimmat hotellit tänä päivänä ovat esteettömiä, mutta modernissa hotellissa esteettömyys on toteutettu heti suunnitteluvaiheessa eikä jälkikäteen remontoimalla.
Tallinnan hotellien perushuoneiden hintataso liikkuu 50-150 euron välimaastossa. Toki sviitit ja luksushuoneet ovat asia erikseen. Hinta riippuu hotellin sijainnista ja palveluista sekä varustelusta. Huoneen koko vaikuttaa myös hintaan. Kaikkihan eivät lomallaan halua tutustua nähtävyyksiin tai kulttuuriin, jolloin monipuolinen kylpylähotelli on mainio vaihtoehto. Hotel Tallinn Viimsi Spa sijaitsee Viimsin kauniilla niemellä noin kymmenen kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Kauniit hiekkarannat ympäröivät hotellia ja metsäpolut tarjoavat loistavat puitteet retkeilyyn ja luonnonläheiseen rentoutumiseen. Hotellista löytyy runsaasti ajanvietemahdollisuuksia perhelomaa ajatellen. Valtava leikki- ja päiväkeskus hoitaa tarvittaessa perheen pienimmät. Hotellista löytyy myös eksklusiivinen SPA18+ -osasto vain aikuisille tarkoitettuun rentoutumiseen.
Mikäli viipyy Tallinnassa vain yhden yön, tutustuminen kaupunkiin jää pakostakin pinnalliseksi. Mikäli haluaa nähtävyyksiä ja hyvää ruokaa, kannattaa suunnata askeleet kohti vanhaa kaupunkia. Siellä suhteellisen pienellä alueella löytyy niin upeaa arkkitehtuuria, historiaa, fine diningia kuin shoppailumahdollisuuksiakin. Viru-keskus Kaubamajoineen on toinen lyhyen käynnin hyvä vaihtoehto. Jos käytettävissä on pari yötä, voi laajentaa hieman mahdollisuuksia, ja ottaa kaupunki haltuun ratikalla. Ratikka on loistava tapa tutustua ympäristöön ja hahmottaa kaupunkia. Siitä voi myös hypätä kyydistä nähdessään jotain kiinnostavaa, ja jatkaa taas matkaa seuraavalla vuorolla tai vaikka tunnin kuluttua. Ratikalla pääsee kiinnostaviin paikkoihin, kuten esimerkiksi boheemille Kalamajan alueelle.
Kalamaja ja Telliskivi ovat Rotermanin korttelin lisäksi tämän hetken kiinnostavimmat urbaanit teollisuuskeitaat Tallinnassa ja koko Virossa. Värikkäästä puutalorivistöstä tietää saapuneensa perille oikeaan kaupunginosaan, tuli sitten raitiovaunulla tai kävellen. Kalamajan asukkaina ovat 1300-luvulta lähtien olleet kalastajat, kalakauppiaat sekä veneenrakentajat. Neuvostoaikana suljetun rajavyöhykkeen sisällä ollut Kalamaja sijoittuu merenrannan ja vanhankaupungin väliin. Se kätkee kortteleihinsa upeita arkkitehtuurin helmiä. Modernit kahvilat, baarit sekä galleriat ja niiden nuoret, luovat asiakkaat ovat muuttaneet vanhan teollisuus- ja puutaloalueen nopeasti kehittyväksi, urbaaniksi kaupunginosaksi. Alueella sijaitsee myös surullisen kuuluisa Patarein vankila, jossa pääsee tutustumaan neuvostomiehityksen jättämään synkkään jälkeen.
Useamman yön vierailulla kannattaa tutustua myös Balti Jaam -toriin. Balti Jaam sijaitsee Tallinnan pohjoisosassa, päärautatieaseman ja Kalamajan kaupunginosan väliin jäävällä alueella. Tori yhdistää uskomattoman valikoiman erilaista tarjontaa lastenvaatteista katuruokaan. Balti Jaam -torilla myydään vintagea, käsitöitä ja designia. Uudehkot designkaupat kuten Tallinn Design House ja virolainen designbrändi Valhalla ovat löytäneet tilan Balti Jaam -torin sivurakennuksesta. Siellä sijaitsevat myös vaatesuunnittelijoiden ateljeita, esimerkiksi nahkataiteilija Stella Soomlaisin ja muotisuunnittelija Reet Ausin työ- ja myyntitilat. Mikäli aikaa jää näiden mahdollisuuksien jälkeen, on nähtävänä vielä Rotermannin kortteli. Sen kehitys on ollut nopeaa, mutta arvokkaita rakennuksia remontoidaan edelleen.
Alueella yhdistetään onnistuneesti vanhaa teollisuusperinnettä ja modernia arkkitehtuuria. Näiden entisten tehdasrakennusten uusi elämä alkoi vuonna 2005. Tallinnan kolme huippuravintolaa, Sfäär, Ö ja 2 kokka, löytyvät Roseni Waba Aja Wabrik -kompleksista, joka on aiemmin toiminut pirtutehtaana. Sisäänkäynti näihin ravintoloihin on rakennuksen sisäpihalta. Viron arkkitehtuurimuseo löytyy Rotermannin kortteleiden suolavarastosta. Vuonna 1908 noussutta rakennusta arvostetaan eräänä Viron huomattavimmista teollisuusarkkitehtuurin aikaansaannoksista. Myös eräs Tallinnan uusimmista ravintolakaduista, Stalkeri-Käik, on nimetty Andrei Tarkovskin Rottermannin kortteleissa kuvatun kulttifilmin, Stalkerin, mukaan. Rotermannin kuuluisin rakennus on kuitenkin lähes mustasta tiilestä ja metallista rakennettu Must maja. Talon huomiota herättävin yksityiskohta ovat eri kokoiset parvekkeet.
Tallinnassa on todella paljon nähtävää ja koettavaa, eikä kolmenkaan yön hotellimatka anna kuin pienen raapaisun kaikesta tarjonnasta. Tallinnan parhaita puolia kuitenkin on, että vuodenaikojen myötä kaupunki muuttuu koko ajan, ja sen löytää aina uudenlaisena. Suomea leudompi ilmasto tekee myös talvella vierailut kaupungissa miellyttäväksi. Ruokalista monissa ravintoloissa noudattelee satokautta, joten ruokatarjontakin uudistuu kaupungissa kausien mukaan. Hyvät hotellit ja helppo julkinen liikenne tekevät kaupungista aina miellyttävän matkakohteen. Lyhyt matka Suomesta ja kuitenkin kansainvälinen, eurooppalainen tunnelma sekä Tallinnan pitkä historia kiehtovat matkailijaa. Myös houkuttelevat ostosmahdollisuudet ostoskeskuksissa ja toreilla tuovat maustetta matkaan. Vaikka shoppailu ei kiinnostaisi, kaupungin kiinnostava arkkitehtuuri antaa aina uutta katsottavaa. Tallinna on kaupunki, joka toivottaa vieraan tervetulleeksi aina uudestaan.